Recepty z Vietnamu, 2. díl: Nem rán (smažené jarní závitky)

10. března 2017 v 23:00 | Hogreta |  Vietnam
Často se mě ptáte, jestli se nepodělím o další vietnamský recept. Dnes jsem se tedy rozhodla sepsat recept na smažené jarní závitky, vietnamsky "nem rán", čti [nem zán], které s maminkou přítele připravuji snad ke všem slavnostnějším příležitostem.



Recept: Nem rán (vietnamské smažené jarní závitky)


Co budeme potřebovat (na cca 30 závitek):
  • skleněné nudle "miến" (cca třetinu balení)
  • houba "jidášovo ucho" - mộc nhĩ (cca půl balení)
  • výhonky mungo (cca 100g)
  • 1 kedlubna
  • 2 mrkve
  • 1 menší cibule
  • 1 jarní cibule
  • 800g vepřového masa (nějakého trochu tučnějšího)
  • 100g krevet
  • 4 vejce
  • rybí omáčka
  • pepř
  • sůl
  • rýžový papír
  • olej, voda (popřípadě pivo)



Jak na závitky:

Houby "jidášovo ucho" zalijeme horkou vodou, aby změkly (cca 20 minut), a poté je pokapeme octem, abychom je zbavili jejich typického aroma. Ocet poté z hub důkladně opláchneme, i několikrát. Podle návodu na obalu uvaříme také skleněné nudle "miến".


Nakrouháme mrkev a kedluben (na proužky, ne úplně na drobno). Vepřové maso nameleme, krevety oloupeme a nakrájíme na středně velké kousky. Nakrájíme i cibuli, jarní cibuli, výhonky mungo, skleněné nudle a jidášovo ucho. Přidáme čtyři vejce, asi 3 lžíce rybí omáčky, pepř, sůl a vše důkladně promícháme.



Do hlubokého talíře si připravíme teplou vodu, popřípadě vodu můžeme naředit pivem. Poté si připravíme plytký talíř, na kterém budeme závitky balit. Rýžový papír vždy rychle ze všech stran namočíme a položíme na talíř. Na kraj rýžového papíru položíme cca 2 větší lžíce připravené směsi a ubalíme závitek.


Závitky smažíme ve větším množství oleje nebo je můžeme hodit do fritovacího hrnce. Doporučuji osmažit první jen jeden závitek, ochutnat jej a poté směs dochutit. Smažit můžeme i na dvakrát (první si závitky předsmažíme, pak necháme odpočínout, a poté dosmažíme dozlatova).




Co jíst k závitkům:

K závitkům se běžně podávají tenké rýžové nudle, bylinky (koriandr setý - rau mùi, perila křovitá - tía tô, klasnatka brvitá - kinh giới, pepřovník lolot - lá lốt, thajská bazalka, ...), zelenina (ledový salát) a zálivka. Zálivku připravíme z cca 200ml vody, 1 lžíce cukru, 3 stroužků česneku nakrájených na drobno, půl chilli papričky, 6 lžic rybí omáčky a lžíce jablečného octa. Do zálivky můžeme nakrájet kousky mrkve, kedlubnu a cibule.




Poznámka: Vietnamské smažené jarní závitky si většinou každá rodina připravuje podle svého rodinného receptu. Nebojte se proto recept přizpůsobit svým chutím - například pokud nemáte rádi krevety, není problém je vynechat a nahradit vepřovým masem. Stejně tak můžete měnit poměry zeleniny a masa. Na buddhistické slavnosti se běžně připravují i závitky bez masa a rybí omáčky, naprosto vegetariánské, takže se nebojte experimentovat :).



Mohlo by vás také zajímat:




Dobrou chuť!

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Bobouš Bobouš | E-mail | Web | 10. března 2017 v 23:26 | Reagovat

Oceňuji skvěle popsaný a nafocený recept. :)
Občas se s nabídkou jarních závitků setkávám na trzích, jarmarcích, případně i v fastfoodech v obchodních centrech, ale nikdy, opravdu nikdy, jsem na ně nedostala chuť a neměla odvahu je ochutnat. A teď, když vím, jak se připravují, na svém rozhodnutí nehodlám nic měnit. :D Zkrátka je to na mě moc divokých chutí dohromady, může to být dobré, ale můj Milan odmítá poslušnost. :D
Mám teď z toho akorát tak chuť na ty krevety, kedlubu a mrkvu. :D

2 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 10. března 2017 v 23:37 | Reagovat

Tak papír bych měla... Obyčejný. :D
No vidíš, perila křovitá k tomu, na alergii. :-)

3 Joina Joina | Web | 11. března 2017 v 7:05 | Reagovat

No nemuselo by to být špatné :)
O těch skleněných nudlích slyším snad poprvé.
Mě uchvacuje v jakých kolik končinách se připravuje uplně jiné jídlo.

4 Sonča Sonča | E-mail | Web | 11. března 2017 v 9:14 | Reagovat

Vypadá to fakt skvěle, závitky hrozně miluju, ale tu "výrobu" si netroufám. Už jen z časový náročnosti... :D Každopádě, krásně zpracovaný a popsaný recept.. :)

[1]: TO děláš chybu! :D Závitky jsou fakt skvělý... Já jim odolávala 17 let svýho života a pak po jednom závitku jsem se do nich zbláznila.. Může se to zdát divoký, ale v závěru ty chutě jsou docela vyvážený... :) :)

5 Bobouš Bobouš | E-mail | Web | 11. března 2017 v 11:03 | Reagovat

[4]: Tak já až je zas uvidím, tak je zkusím. :D Bývá u nás Restaurant Day a tm je prý už tradičně připravuje 15letá Vietnamka s mladším bráškou, a vždy mají prý jako první vyprodáno.
Takže na tom možná něco bude. :D

6 Lokusta Lokusta | Web | 11. března 2017 v 11:48 | Reagovat

Už som to raz jedla, ale, ,bohužiaľ ten osmažený ryžový papier mi vôbec nechutil. Snažil som sa z nich potom vyjedať plnku.

7 Daysy Daysy | E-mail | Web | 13. března 2017 v 10:23 | Reagovat

No vypadá to zajímavě a lákavě. :) Jsem zvědavá, jestli by mi to chutnalo. :)

http://days-of-daysy.blogspot.cz/
http://agregatorblogu.cz/ Agregátor blogů - zviditelni svůj blog

8 terka terka | 15. března 2017 v 21:20 | Reagovat

Čím nejlépe nahradit kedlubnu? S většinou zeleniny nemám problém, ale zrova ona mi prostě nejede :D co místo ní, celer, petržel?

9 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 16. března 2017 v 13:24 | Reagovat

Hnedka bych si dal :) Párkrát jsem je taky zkoušel, a nějak jsem nevychytal dokonale to balení - tak každý čtvrtý pátý závitek jsem natrhával.

10 Siginitou Siginitou | Web | 16. března 2017 v 14:21 | Reagovat

Vypadá to chutně :)
Hned bych si to dala. Mňam :D

11 Medvěd Medvěd | Web | 23. března 2017 v 8:21 | Reagovat

My nedáme do receptu maso, protože teď držíme půst, ale díky za tip a recept určitě použijeme :).

12 Lukas Lukas | Web | 25. března 2017 v 12:37 | Reagovat

hned jsem dostal chuť na ty závitky - paráda :-)

13 Dariya Iczkova Dariya Iczkova | Web | 5. dubna 2017 v 11:30 | Reagovat

Ahojky děkuji za návštěvu u blogu. ... Odpověď na otázku ti napíši sem. Ptala jsi se jak to je s těmi jazyky, když mám oba rodiče cizince jiné národnosti. Takže odpověď tatínek mluví česky a maďarsky, ale co se týče skriktě rodiny mluví hodně maďarsky už z takový počeštělým dialektem. Maďarština je takový specifický jazyk zaměřený na Lé, Sé, Zs, atd, Srbština je nevím něco jakoby znějícího mezi ruštinou, slovenštinou, ale spíš se srb domluví z rusem, než z čechem, no snad mi trochu rozumíš. Maďarům těm nerozumí nikdo, ať je maďar původdem ugrofin, od toho prévě tam jsou odné ty soulásky důraz na Lé, té, sé atd.

14 Taip Taip | E-mail | Web | 11. dubna 2017 v 19:01 | Reagovat

Ahoj, dvojité smažení je nejlepší, pak jsou závitky krásně křupavé. (y)

15 mama za vodou mama za vodou | E-mail | Web | 13. dubna 2017 v 17:04 | Reagovat

Super recept na skvělý jídlo! Vietnamský jídlo já opravdu ráda!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
PROSÍM, do komentářů piště pouze to, co souvisí s daným článkem!
Odpovědi ke komentářím na vašem blogu pište na váš blog přímo k tomu komentáři nebo mi poštele email.
-
Neupozorňujte na sebe reklamami! Na blogy autorů smysluplných komentářů se vždy dívám.
Blogy nespřáteluji, do oblíbených dávám ty, které se mě něčím zaujaly, které se mi líbí a na které opravdu ráda chodím.
-
Budu ráda, když budete komentovat, jen tak se dozvím, co se vám líbí a co ne.
Klidně pište i ke starším článkům, já si to všechno ráda pročtu.



©2011-2015