Jak jíst hůlkami?

10. května 2014 v 14:00 | hogreta |  Tipy
V mnoha městech můžete v dnešní době i tady, ve střední Evropě, narazit na různá vietnamská bistra či restaurace. Mnoho lidí už pochopilo, že asijské jídlo má něco do sebe, ale mnoho z nich má také stále panickou hrůzu z toho, že si hůlkou vypíchnou oko. Takže jak na to? A na co si dát pozor?

Mušle... doopravdy nechutnala tak hrozně, jak vypadala:-D



Jak na to?

První nahněte ruku tak, abyste měli malíček dolů a palec směrem nahoru. Lépe se vám to tak bude učit. Jednu hůlku chytněte tak, jako byste měli držet tužku - s tím, že ji máte podepřenou mezi prsteníčkem a prostředníčkem a ukazováček máte volný. Přidržujete ji palcem.


Teď přidejte druhou hůlku. Položte ji prostředníček a přichytněte si jí palcem a ukazováčkem. Když teď budete ukazováčkem pohybovat, bude tato hůlka "klouzat" po prostředníčku. Chce to trošku cvik, ale půjde to.


Pokud chcete chytit do hůlek něco většího a potřebujete větší rozsah, tak necháte první hůlku ležet na prsteníčku a už druhou hůlkou už nebudete "klouzat" po prostředníčku, ale budete mít druhou hůlku položenou mezi prostředníčkem a ukazováčkem a budete pohybovat oběma těmito prsty. A pořád si u toho obě hůlky přidržujete palcem.


Hůlky držte pěkně "na dlouho". Když je budete mít příliš "na krátko", tak nejenom, že budete vypadat jako amatér, ale taky se může stát, že si ruku vymácháte v jídle. Krátkými hůlkami navíc nikam moc nedosáhnete.

Hůlkami nemusíte jídlo jen chytat a zvedat, ale můžete ho i hrnout. Nebojte si misku se zbytkem rýže jednoduše přiložit k puse a hůlkami rýži do pusy nahrnout. Stejně tak do sebe můžete "hrnout" i jiné jídlo, které už vám prostě nejde nabrat.

Pokud jíte nudle, nijak je na hůlky "neobtáčejte". Prostě je chytněte, strčte je do pusy - nevadí, že vám z té pusy budou čouhat. Potom čouhající konec nudlí opět chytněte hůlkami a do úst jim trochu pomožte. Dokonce ani nevadí, když si u toho zasrkáte.

A jak jíst polévku?

Co se týče jedení hůlkami, lidé se mě většinou ptají na dvě věci - na: "A jak jako jedí tu rýži?" a na "A to jako hůlkami jedí i polívku?". U první otázky jim většinou stačí odpověď, že vietnamská rýže je lepkavá, tedy že drží pohromadě a tedy že není problém ji jíst hůlkami. A co se týče té druhé otázky - samozřejmě, že i Vietnamci jedí polévku lžící. Hůlkami a lžící. Jak? No, tak teď jsme se naučili jíst hůlkami, takže je chytnete tak, jak jsme si to říkali a do druhé ruky chytnete lžičku.

Říkáte si, že je pro vás praktičtější jíst prostě jen tou lžičkou? Vyvedu vás z omylu. Ve většině vietnamských polévek jsou dlooooouhé nudle, které ven lžičkou nedostanete. Správný postup je: nudle, zeleninu, maso a bylinky nabírat hůlkami a vývar/vodu nabírat lžící. A nejlepší je, abyste to udělali tak za sebou, aby se vám to promíchalo ještě v puse.

Co s hůlkami nedělat?

Už jsem popsala, co se s hůlkami dělá, ale nenapsala jsem, co se nedělá.
  1. Jeden pár hůlek, tedy dvě hůlky, patří vždy do jedné ruky. Nikdy nenastane situace, kdy byste měli mít v každé ruce jen jednu hůlku. Budete vypadat jako bláznivá kudlanka a stejně se s jednou hůlkou nedá nic dělat, pokud si tedy nechcete zamíchat kafe. Pokud potřebujete jídlo nějakým způsobem promíchat, vezměte dvě hůlky do jedné a dvě hůlky do druhé ruky. Pokud je to na vás nějak moc, vemte do jedné ruky hůlky a do druhé lžičku. A nebo rovnou dvě lžičky.
  2. Nikdy nezapichujte hůlky do jídla. Pokud si chcete u jídla "odpočinout", hůlky položte na misku, popřípadě klidně vedle misky. Ale hůlky trčící z misky - to opravdu NE. Navíc tím nějakého pověrčivého Vietnamce můžete i vyděsit, ono totiž zabodnuté hůlky v rýži znamenají smrt.
  3. Hůlkami nešachujte, neukazujte s nimi na lidi, neohrožujte jimi okolosedící
  4. Hůlky nežužlejte a neokusujte
  5. Jídlo na hůlky nenapichujte. Hůlka není vidlička, hůlka je hůlka.

Jak stolovat s Vietnamci?

Vietnamci stolují odlišným způsobem. Můžete se dokonce setkat s tím, že budete jíst na zemi. Každopádně na stole nebo na zemi bude spousta větších i menších misek. Vy sami dostanete vlastní menší prázdnou misku a vašim úkolem bude dopravit jídlo do své misky a pak do pusy (popřípadě z jedné misky do menší misky s omáčkou/zálivkou a pak teprve do pusy). Teď vám to možná zní jako nadlidský úkol, ale když máte hlad, jde to velice snadno. Hlad vás dokáže naučit se jíst hůlkami klidně během deseti minut.


Co se týče rýže, tak hrnec s ní je většinou postavený přímo u stolu. Pokud chcete rýži, podáte (a nebo po někom pošlete) svou misku tomu, kdo sedí u toho hrnce a on vám nabere. A tohle klidně můžete udělat i několikrát. Z čehož samozřejmě vyplývá, že není výhodné sedět u hrnce, protože když je u stolu hodně lidí, nebudete dělat nic jiného, než někomu nabírat rýži. Přičemž když naberete málo, budou si z vás dělat legraci, a když naberete hodně, budou na vás přes celý stůl řvát "thôi!!!!!" a vy jako Evropan stejně nikdy nepochopíte tu správnou míru (pokud něco takového vůbec existuje), takže je prostě lepší se této situace vyhnout a raději se v klidu najíst (pokud vůbec existuje něco jako "v klidu se najíst").

Polévka se jí buď jako hlavní jídlo a pokud ne, tak se jí až PO hlavním jídle. To znamená, že pokud je na stole i nějaká polévka nebo třeba zeleninový vývar, nechte si v žaludku nakonec trošku místa a taky si můžete nechat v misce trochu rýže, kterou vývarem zalijete.


Nebojte se, že vám něco spadne. Ono se to totiž velmi pravděpodobně stane. Já z toho, že mi něco upadne, byla vyklepaná. A když se mi teda konečně při dopravování jídla do misky povedlo ho v půli cesty vyklopit, bylo pro mě poměrně překvapením, že se nad tím nikdo nepozastavuje, vlastně ani nevím, jestli si toho někdo vůbec všiml. Po nějaké době jsem vypozorovala, že občas jídlo padá i Vietnamcům, ale nic si z toho nedělají, prostě ho hůlkami zase zvednou. Pokud se vám dokonce podaří třeba něco vylít, vezměte si papírový ubrousek a prostě to utřete. A jezte dál, žádný stres.

Neděste se, když Vietnamci okolo vydávají prapodivné zvuky. Využijte toho, konečně máte příležitost si beztrestně pořádně zamlaskat. Mlaskání a srkání totiž není považováno za znak nevychovanosti, ale prostě je to přirozený zvuk toho, když se snažíte dostat nudle hůlkami do pusy a zalíváte to horkou polévkou. Naopak, kdybyste byli úplně ticho, mohli by si o vás myslet, že vám jídlo nechutná.

Jezte s rozvahou. Pro vaše vlastní dobro. Vietnamci často jí několik chodů a mezi tím si ještě povídají, takže pokud se narvete už na začátku a oni uvidí, že už nejíte, budou na vás pokřikovat: "ăn đi, ăn đi, ăn đi!" ("jez, jez, jez!") a vy se nakonci budete muset odvalit. Zvolte lepší taktiku - pomalu si nabírejte, obírejte, žvýkejte. Klidně si při žvýkání položte hůlky na misku a rozjímejte u toho. Pozorujte, co dělají ostatní a kopírujte to.


A nakonec pro vás mám jednu radu - když to nejde hůlkama, půjde to rukama. A není to neslušné. Takže se nebojte, klidně rybu obírejte v rukou, stejně tak si do ruky klidně dejte nožičku kuřete. Pokud uvidíte lepkavou sladkou žlutou rýži, klidně si ji v dlaních zmuchlejte do kuličky. A třeba do takového krunýře kraba se hůlkami stejně nedostanete. Prostě cílem je dostat jídlo do pusy a pokud to hůlkami nejde, půjde to určitě jinak.


Další články, které by vás mohly zajímat:





A co vy, umíte jíst hůlkami? Jedli jste někdy hůlkami na veřejnosti? A jak vám to šlo?
 

17 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Andy Andy | E-mail | Web | 10. května 2014 v 15:03 | Reagovat

hahaha :-D nevím proč, ale zasmála jsem se, a musim říct, ve všem máš pravdu! Akorát si teďka nějak uvědomuju, že já vlastně ani sama nevim, jak ty hůlky drži, prostě jim a nepřemýšlim nad tim, ale možná si to vyzkoušim podle toho tvýho návodu jestli to vlastně držím správně :-D
Taky jsem pokaždý ze všeho měla strašnej stres, krom toho, že se prostě stydim natahovat se přes nekončící stůl (nebo rozprostřenou zem) a brát si co se mi zachce. Kort když jsem někde, kde znám minimum lidí. Naštěstí si mojí zoufalosti často všimne někdo poblíž a do misky mi začne házet jídlo ať chci, nebo ne :-D (Popř. zabalovat závitky, hmmm. V tom taky asi nebudu mistr světa)
Co se týče padání jídla z hůlek, co jsem zpozorovala, že to padá vážně i Vietnamcům, tak jsem vlastně uplně klidná :-D Ale musim říct, že stolování po Vietnamském způsobu mám fakt ráda..
Teď jsem měla možnost stolovat i s Číňany a jak píšeš, sleduj co dělaj ostatní a kopíruj - to je snad jediná věc co mě zachránila. I když ono to stolování vlastně bylo snad uplně stejný, až na to, že sem nerozuměla ani slovo, ale i tak sem radši chvíli pořádně pozorovala, abych se nedostala do nějaký situace, která by byla neslušná a podobně.
PS, tobě jde pořádně hrnout ta rýže z misek do pusy? :-D Mě to prostě nejde!! Mám problém udělat si prostor pro ty hůlky a pro pusu.. no hrůza.. :-D
Rýže je moje noční můra, asi proto si všude dávám nudle :-D

2 Andy Andy | E-mail | Web | 10. května 2014 v 15:18 | Reagovat

[1]:  (hmmm, já si hůlku pokládám nějak na prostředníček, ne mezi prostředníček a prsteníček :-D asi sem měla špatný učitele, ale hlady takhle neumírám, tak je to asi v pohoodě :-D)

3 hogreta hogreta | E-mail | Web | 10. května 2014 v 15:22 | Reagovat

[2]: Já myslím, že ono ani žádný "univerzální návod" neexistuje, každý si to nakonec přizpůsobí tak, aby mu to vyhovovalo a dobře se mu jedlo:).

4 Melanie Melanie | Web | 10. května 2014 v 17:13 | Reagovat

To je zajímavý, já osobně jsem hůlkami ještě nejedla, ale ráda bych se to naučila. Akorát jsem levák, takže mi pravděpodobně ten tvůj návod moc k užitku nebude. :-D

5 hogreta hogreta | E-mail | Web | 10. května 2014 v 17:17 | Reagovat

[4]: Ale proč by ne, v levé ruce se drží hůlky úplně stejně:). Jedině kdyby ti tedy chyběly nějaké prsty, to by byl asi problém, ale jinak v tom problém nevidím:-D.

6 Smrťofil Smrťofil | Web | 10. května 2014 v 17:48 | Reagovat

Osobně jsem si v nouzi (bez příboru, obklopená jen hůlkami) vymyslela jakýsi vlastní způsob držení a nyní mi přijde zhola nemožné je držet správně, jak moc jsem si na to už zvykla. :D

7 naoki-keiko naoki-keiko | 10. května 2014 v 19:29 | Reagovat

Já umím hůlky držet i v levé ruce (což  by se správně asi nemělo, ale to je jedno). A na veřejnosti bych se s nimi jíst nebála, dokonce jsem si dneska jedny koupila na Animefestu :)
Můžu se zeptat? Je nějaký rozdíl mezi vietnamskými hůlkami a třeba čínskými či japonskými?

8 Crimson Lotus Crimson Lotus | 10. května 2014 v 19:52 | Reagovat

Perfektní článek :D Nó... Co se týče držení hůlek, byla to neskutečná sranda, když jsem začínal. Vlastně nabrat větší kousky bylo 100x větší problém, než tu pitomou !nerozvařenou! rýži. Teď si nedokážu představit jíst nudle bez hůlek. Něco jako, když máš špagety, tak taky často člověk točí vidličkou. Je to neodmyslitelná pomocná součást a hůlkama se fakt jí lépe. Zprvu ti to trvá, takže každé sousto je o to lepší! Později jíš sakra rychle a vypadá to upřímně kůůůl. --->Dle reakcí lidí kolem. :D :-?

9 hogreta hogreta | E-mail | Web | 10. května 2014 v 20:29 | Reagovat

[7]: Já myslím, že nějaké rozdíly v hůlkách budou, ale nějak více do hloubky se o ostatní asijské státy nezajímám, takže abych byla upřímná, nedokážu ti ty rozdíly popsat. Každopádně ty vietnamské hůlky jsou většinou kulaté, popřípadě ještě mírně čtveraté, a jsou dřevěné - tak, jak vidíš na fotkách. Mám doma jedny korejské hůlky a ty jsou kovové a "placaté". Takže si myslím, že se to v různých zemích může trochu lišit:). Jestli se pak s nimi jí nějak výrazně jinak, to bohužel nevím, ale nemyslím si to.
Co se týče držení v levé ruce - ono je to praktické, když třeba vaříš a nebo když si potřebuješ promíchat větší množství jídla, pak je dobré umět hůlky držet v obou rukách:).

[8]: Souhlasím - chce to cvik, ale jak se to člověk jednou naučí, tak většinou zjistí, že je to praktičtější než příbor a už si to bez toho nedokáže představit. Taky patřím k těm, které raději jí hůlkami (a to dokonce i ty zmíněné špagety:-D).

10 Ann Ann | E-mail | 11. května 2014 v 13:57 | Reagovat

Tak teď jsi mě vskutku potěšila. Já vždycky, když jím asijské jídlo, tak se s těma hůlkama patlám, takže díky za podrobný návod, snad to teď půjde líp :). Když jím sama, tak se přiznám, že občas dělám takovéty prasárničky jako je nabodávání a namotávání :D. A nejlepší je dělat s hůlkama Harryho Pottera (mé připité já...).
Ad srkání a mlaskání. To bych asi nevydržela, na to mám docela alergii (ano, jsem prudérní). Chápu, že to může být považováno za nezdvořilost, a přizpůsobila bych se (a okřikovat někoho by mě ani ve snu nenapadlo), ale nemám to ráda.
A naučit se jíst pomalu, konverzovat a jídlo si vychutnat by prospělo nejednomu Evropanovi (mnou počínaje).

11 Ann Ann | E-mail | 11. května 2014 v 14:11 | Reagovat

Vycházeje z tvé ankety, setkala jsi se někdy s Asiatem, který by hůlkama jíst neuměl?

12 Em Zet Em Zet | E-mail | Web | 11. května 2014 v 15:50 | Reagovat

Já tě stejně obdivuju, jak ses dokázala do této rodiny tak přirozeně vmísit. :-) Je to super, držím ti s přítelem palce, ani nevíš jak.

13 hogreta hogreta | E-mail | Web | 11. května 2014 v 18:44 | Reagovat

[11]: Právě, že nesetkala (pokud se teda nejednalo o tříleté dítě), takže jsem tam pro Asiaty nechala jen tu jednu možnost:-D. Každopádně vím, že mi tady chodí poměrně dost Vietnamců i Vietnamek, takže jsem je v anketě chtěla nějak odlišit, aby mi "nezkreslovali" výsledky:). V anketě mi šlo spíš o to, kolik lidí umí jíst hůlkami přesto, že je to už v dětství nenaučili rodiče, a o to, kolik lidí se to chce naučit a kolik o to nemá zájem:).

14 Ann Ann | 12. května 2014 v 21:58 | Reagovat

[13]:Jo, to jsem pochopila :D. Právě proto mě to vymezení kolonky donutilo uvažovat, jestli je to pro Asiaty tak automatické, jako třeba pro nás jízda na kole (=musíš se to naučit, ale tak nějak se automaticky očekává, že nad deset let už to prostě umíš) :D. Takže díky za odpověď.

15 Čerf Čerf | E-mail | Web | 15. května 2014 v 0:10 | Reagovat

Jíst hůlkami jsem se učil klopotně, když jsem před třemi lety jel do Japonska. Ale šlo to nakonec celkem dobře a teď už zvládnu hůlkami leccos. No, na smažený sýr by to ale ještě nebylo :-)

16 Takara Takara | Web | 16. května 2014 v 18:36 | Reagovat

Pěkně!!!Mé umění jíst hůlkami mi Japonci chválí tak často, že mám někdy sto chutí začít jim tleskat, když je vidím, že drží v ruce vidličku...Japonci cizince často chválí pro "umění" jíst hůlkami, ale obsah je asi stejný jako by vám řekli dnes je "venku ale hezky že?" :-D Konverzační fráze :)

17 Boudicca Boudicca | Web | 17. května 2014 v 16:56 | Reagovat

Nedávno se mi stalo, že jsme zašli do japonské restaurace a samozřejmě mi donesli hůlky. Držela jsem to poprvé v životě, nicméně plně souhlasím s frází, že "hlad naučí". Kamarádi se mi smáli, že mám rýži s tekutou omáčkou, protože jsem s tím bojovala teda fest (ostatní si dali masové kousky, tak jim to šlo lépe). Malou mističku jsem jedla asi hodinu. Ale zážitek super :D Teď mám hůlky už i doma a když ukuchtím čínu, tak se snažím hezky hůlkami, ať v tom získám cvik a nemusím se stydět, až se zase dostanu do restaurace :D

18 krasna-sluchatka krasna-sluchatka | E-mail | Web | 21. května 2014 v 19:37 | Reagovat

To mi úplně připomnělo školu v přírodě na základce. Měli jsme tématický týden na různé země a jednou z nich byla i Čína.. dali nám nějaké divné jídlo a k němu hůlky. Všichni to strašně řešili, hodně lidem se do toho ani nechtělo a pokud to zkusili, s hůlkami to absolutně nedávali. Jediný, kdo to uměl ovládat byl Číňan z naší třídy :D
Jelikož mě všeobecně taková jídla nechutnají, s hůlkami moc ve styku nejsem. Ale když už na to přijde, ráda je použiji, protože se stává z obyčejného jídla neuvěřitelná zábava :D
Opravdu zajímavý článek, tohle by mě nikdy nenapadlo :D

19 Naomi Arisugawa Naomi Arisugawa | Web | 22. května 2014 v 14:42 | Reagovat

Hůlkama jsem v životě nejedla. Ne proto, že bych se bála nebo bych se s nima jíst nechtěla naučit, ale nějak jsem neměla příležitost. Ale jak to tady popisuješ tak se docela bát začínám :-) . Obdivuju tě, že to tak zvládáš. Je zajímavé, že vietnamcům je úplně jedno, když ti spadne jídla mimo misku. Myslím, že u nás bys byla okamžitě označená za barbara :-) .

20 saanjela saanjela | Web | 24. května 2014 v 10:18 | Reagovat

mě jíst hůlkama šlo tak nějak samo od sebe :D nominovala jsem tě na Liebster awards :)

21 Anne-chan Anne-chan | Web | 25. května 2014 v 1:24 | Reagovat

*-*
Rozhodně jím hůlkama :3 perfektní.. přijde mi to jednodušší než mít příbory xDD a jím s nimi docela často *-*
super článek, je dobře že se snažíš pomoct i těm co s nimi ještě nejedli :3 :-)

22 Aerosol Aerosol | Web | 27. května 2014 v 12:33 | Reagovat

Skvelý článok, obsažný, poučný, zaujímavý a pútavý :) Stolovanie východných kultúr je podľa mňa fascinujúca záležitosť a taktiež aj ich kuchyňa má čosi do seba :)
Paličkami som jedla len párkrát a hoci mi to nejde ako profesionálovi, dokážem sa s nimi najesť a trochu sa pritom aj zasmejem na niektorých nešikovných pokusoch :D

23 Hope Hope | Web | 27. května 2014 v 16:13 | Reagovat

Hůlkama jsem párkrát jedla doma, ale nevím jestli to bylo úplně správně, ale najedla jsem se, což je poměrně důležitý :D

24 Wlcky Wlcky | E-mail | Web | 27. května 2014 v 17:19 | Reagovat

Vážně hezky udělaný článek, o tom jsem ještě nikoho takhle psát neviděla :) je pěkný že k tomu dáváš i ty zvyky kolem stolu.
Já a hůlky nejsme nepřátelé. Občas když máme doma něco co se tím dá jíst, tak si je prostě vezmu (jednou jsme to zkoušeli ve školní jídelně... byla sranda jak se na nás všichni vyjeveně dívali :D ). Ne že bych s nima byla nějaký přeborník, ale tak nějak se zvládnu najíst. A o tom, že se nemají do jídla zapichovat poučuju každého kolem :D . Je pravda, že příbor je tak nějak jistější, ale kdybych nevypadala jako exot, používala bych asi hůlky častěji (jelikož jsem byla otaku ještě než se to dostalo do módy a naopak teď už to o sobě neříkám). Všechno je jenom o zvyku.
Jen kulatý věci se s tím blbě chytají :D

25 Žolanda Žolanda | E-mail | Web | 27. května 2014 v 18:32 | Reagovat

Hezký článek, ale stejně si myslím, že se hůlkami nikdy jíst nenaučím. Vůbec mi to nejde :D

26 necroparanoia necroparanoia | E-mail | Web | 27. května 2014 v 18:33 | Reagovat

Zrovna dneska jsme měli s přítelem čínu a jelikož on to umí a já moc ne, tak jsem zase akorát vypadala jako dobytek :D ale už se lepším :D

27 feministicgirl feministicgirl | Web | 27. května 2014 v 18:56 | Reagovat

Ajajaj, z tohohle jsem dostala strašnou chuť na nudle. :-(  :-D
Já používám hůlky už léta, ale nikdy jsem se je nenaučila držet správně. Nemám mezi hůlkami ten prst, držím je malinko jinak. Malíček a prsteníček vůbec nepoužívám, spodní hůlku podepírám ohnutým prostředníčkem, ukazováčkem pohybuji horní hůlkou a přes obě mám palec. Ale funguje to úplně v pohodě. Jím jimi čínu, ale na zbytky rozsypané rýže už si beru vidličku. Taky je používám na instantní čínské nudle (možná jsem barbar, ale jsou levné, rychlé, zasytí a moc mi chutnají :-D ) a když chci vypít tu vodu, prostě vezmu misku do rukou a piju z ní.
Mrzí mě, že v běžných čínských a vietnamských restauracích u nás člověk nedostává hůlky k jídlu rovnou, ale musí si o ně speciálně říct.
Musím říct, že jak popisuješ jejich stolování, líbí se mi to mnohem víc, než to naše. Přijde mi to takové víc neformální a hlavně ta jídla bývají mnohem lepší, než naše super tučné, super hutné speciality. A ani jsem nevěděla, že drobní japonci toho tolik sní. :-D

28 feministicgirl feministicgirl | Web | 27. května 2014 v 18:58 | Reagovat

[27]: Mělo tam být Vietnamci, né Japonci...ach jo, a už jsem zase za blbce. Nevím, na co myslím. :-D

29 Hermi Hermi | Web | 27. května 2014 v 22:02 | Reagovat

Týjo! Pěkný článek... Já jsem se sice už hůlkama několikrát jíst pokoušela, ale výsledek byl katastrofální, takže preferuji příbor...asi to opravdu chce cvik... :-D

30 All All | Web | 28. května 2014 v 12:52 | Reagovat

Hůlkama jím jen sushi, a to je asi i držím špatně, ale což, jde mi to i mým vlastním způsobem. Nebo je držím dobře a ani o tom nevím. :D
Pěkný článek, mam z něj hroznej hlad. :D :) ;-)

31 Diarsie Diarsie | E-mail | Web | 28. května 2014 v 23:24 | Reagovat

Ja som sa k paličkám dostala po prvý krát keď sme sa so spolužiakmi rozhodli ochutnať sushi (zachutilo ako aj iné z ázijskej kuchyne).  Avšak až teraz som si uvedomila, ž ich vlastne držím zle. Ono prvýkrát som sa vôbec nepozastavovala nad tým, ako by sa mali držať. Jednoducho som ich chytila do rúk ako mi prišlo najpohodlnejšie. :) Jedlo mi síce nepadalo, ale onú chybu, paličky zapichnuté v jedle som spravila nie raz.  
Avšak vďaka tebe tú chybu, už dúfajme nespravím :)

32 Nekra Nekra | Web | 30. května 2014 v 10:36 | Reagovat

V článku pro mne byly novinky snad ve všem ostatním (Vietnamské jezení), než v tom, jak se drží hůlky. To jsem zjistil z jednoho návodu v kroužkové kuchařce.

Jestli jíst hůlkami umím, to nevím, ale jednou jsem tímto stylem snědl těstoviny pastelkami, když jsem si zapomněl vidličku ;) a nedávno jsem podobnou techniky použil při sbírání velikostně "drobného" nepořádku.

Takže základní postavení umím, ale jestli by mi to šlo se skutečnými hůlkami, to nevím. Hlavně se obávám toho, že jsou kónické - z nějakého důvodu si myslím, že "válcovité" předměty se drží snáze, než komolé kužely.

33 Nessi Nessi | E-mail | 8. prosince 2014 v 11:00 | Reagovat

Jíst s hůlkama jsem zkoušela :-D  vždycky se mi to nějak nepovedlo. Super článek :-)

34 Winter Winter | Web | 12. května 2017 v 12:27 | Reagovat

Moc pěkný článek! Zaujali mne zvyky ohledně vietnamského stolování. Něco jsem znala, ale jiné věci mne překvapily.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
PROSÍM, do komentářů piště pouze to, co souvisí s daným článkem!
Odpovědi ke komentářím na vašem blogu pište na váš blog přímo k tomu komentáři nebo mi poštele email.
-
Neupozorňujte na sebe reklamami! Na blogy autorů smysluplných komentářů se vždy dívám.
Blogy nespřáteluji, do oblíbených dávám ty, které se mě něčím zaujaly, které se mi líbí a na které opravdu ráda chodím.
-
Budu ráda, když budete komentovat, jen tak se dozvím, co se vám líbí a co ne.
Klidně pište i ke starším článkům, já si to všechno ráda pročtu.



©2011-2015