Šťastný Nový rok! Chúc mừng năm mới!

22. ledna 2012 v 18:00 | hogreta |  Vietnam
Ne, nezbláznila jsem se. Jak jistě víte, žiju tak trochu na hranici mezi dvěma komunitami, mezi dvěma světy. Zítra (23.1.) se slaví Nový rok (Tết Nguyên Đán - někdy můžete slyšet o tzv. "slavnosti Tết" či o "Festivalu prvního dne"), i když podle jiného kalendáře, než na který jsme my, Češi, zvyklí. Proč píšu už teď? Protože právě teď je ve Vietnamu 00:00 23.1.2012 - a tak začíná rok draka. Takže především vám všem přeji spoustu štěstí, zdraví a lásky.
Nezlekněte se, tohle je jediná fotografie v mém archivu, která alespoň vzdáleně připomíná draka.
 
Slavnost Tết je nejvýznamější svátek ve Vietnamském kalendáři. Je to doba, kdy se scházejí rodiny, aby si do nového roku zajistily štěstí. Tết připadá podle evropského kalendáře do doby mezi 19. lednem a 20. únorem. Řídí se lunárním kalendářem, proto nemá stálé datum a rok od roku se mění. Podobně jako v Česku zdobí Vietnamci své domácnosti. Nezdobí se však jehličnany jako u nás, ale větvičky broskvoní, větvičky meruněk či stromy zvané kumkvat.

Tento svátek vlastně vietnamským dětem nahrazuje Vánoce. Sice nedostávají dárky, ale dostávají peníze od všech příbuzných. Kdysi to bylo pár drobných, v dnešní době ale vietnamské děti z této oslavy odcházejí bohatší i o několik tisícikorun, většinou se to také řídí věkem. Peníze přinášejí štěstí.

Mezi tradiční jídla tohoto svátku patří rýžový koláč (rýžový dort) - bánh chung. Tento koláč je zabalený v marantovém nebo banánovém listu a uvnitř, kromě rýže, najdete vepřové maso, fazolovou kaši (nebo zpracovaný hrášek) a pepř. Mám-li být upřímná, toto jídlo neptaří mezi mé oblíbené. Jako sním to, není to špatné, ale že bych po tom nějak toužila, to se říct nedá - jako Evropanka k němu prostě nemám vztah. Navíc je příprava tohoto jídla neuvěřitelně zdlouhavá (mám takový pocit, že se to vaří okolo dvanácti hodin). Mezi nejoblíbenější sladkosti těchto dní patří kandované ovoce, ale i to čerstvé - vodní meloun, plody kaktusu pitahaya (známé též jako "dračí ovoce"), ...

Na lunární Nový rok Vietnamci také vzpomínají na své blízké. Vystavují se fotografie zemřelých, zapalují se u nich vonné svíčky a pokládají k nim jídlo a ovoce.

Velmi důležité je, kdo bude prvním hostem domácnosti v novém roce. Tento člověk by měl být nejlépe bohatý ženatý muž, který má spoustu dětí a je v životě velice úspěšný. Úspěch a štěstí se pak podle tradice "přenese" i na rodinu, která bydlí v dané domácnosti.

Tak tedy i vám, čtenářům, přeji úpěch, zdraví a štěstí do nového roku:).
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Nugetka Nugetka | Web | 22. ledna 2012 v 19:12 | Reagovat

Zajímavé. Zeptám se kamaráda (Vietnamce), jestli slaví. :)

2 Laurinka Laurinka | Web | 23. ledna 2012 v 15:22 | Reagovat

=D Tak to je pěkné!..=D
to musí být pro vietnamce strašné,když bydlí v Čechách,nebo v zemi,kde Nový rok slaví 1.1. !!:/:D Chudáčci.Moc pěkná fotka!:D

3 Laurinka Laurinka | Web | 23. ledna 2012 v 17:55 | Reagovat

Ta fotka je úžasná... Moc se ti povedla :]]

4 Vevunka Vevunka | Web | 24. ledna 2012 v 21:03 | Reagovat

Moc pěkný článek, je dobře, že si ho sem dala :-) alespoň se dozvíme jak se Nový rok slaví ve Vietnamu :-D

5 Caitre Caitre | Web | 27. ledna 2012 v 20:25 | Reagovat

Jo, moc pěkné :) Sama jsem Vietnamka a slavila jsem =) Na náš nový rok taky někteří dostávají peníze .. sice nevím na co, ale dostávají no...nejlepší je ale banh chung :D máma ho dělala =)

6 Ev.a Dr.e.w Will.i.am Ev.a Dr.e.w Will.i.am | 28. května 2012 v 20:21 | Reagovat

ehm .. chị học Tiếng Việt à

7 Ev.a Dr.e.w Will.i.am Ev.a Dr.e.w Will.i.am | 28. května 2012 v 20:22 | Reagovat

to znamená ..
.. víš co to znamená ??? to co sem ti napsala tam nahoře
.. a dík za radu :DD

8 hogreta hogreta | E-mail | Web | 28. května 2012 v 21:11 | Reagovat

[6]: Vâng, tôi học tiếng Việt. Em có phải là người Việt không:)?

[7]: Jasně, že vím:)

9 Ber Ber | 2. února 2015 v 21:48 | Reagovat

Ahoj, koukala jsem na ten tradiční vietnamský koláč, a myslím, že se balí do marantového listu a nikoli do banánového :)

10 hogreta hogreta | E-mail | Web | 2. února 2015 v 22:19 | Reagovat

[9]: Ahoj, máš pravdu, že se může zabalit i do marantanového listu. Ale i do banánového :). Většinou záleží i na oblasti (jinak se třeba dělá na severu a jinak na jihu) a rodinných tradicích.

11 Ber Ber | 2. února 2015 v 22:41 | Reagovat

Já znám, že se převážně balí do marantového listu a do banánového se spíše balí Bánh tét(který se více balí na jihu) :) Myslím, si že tak by to mělo být, ale 100% si nejsem jistá :)

12 hogreta hogreta | E-mail | Web | 2. února 2015 v 23:13 | Reagovat

[11]: Pravda, banh tet se balí do banánových listů, nicméně si stojím za tím, že i banh chung se balí i do banánových listů. Používá se buď "lá dong" (což je ten marantovitý list), "lá chuối" (banánový list) a nebo dokonce "lá bàng" (to je česky myslím mandlovník? - těžko říct, takhle mi to vyhodil překladač:-D).

13 Ber Ber | 3. února 2015 v 1:21 | Reagovat

A já si stále stojím za to, že TRADIČNĚ se balí do marantového listu. 8-O  Proto si zaslouží být zmíněn na prvém místě před banánovým listem. A lá bang se používá v okrajových případech, kdy není možné sehnat ani jeden z předchozích druhů listů - a to na příklad na ostrovech se slanou půdou. :-D

14 hogreta hogreta | E-mail | Web | 3. února 2015 v 20:38 | Reagovat

[13]: Tak jsem ti to tedy do článku dopsala, spokojená? :-D Vždyť je to jedno, bavíme se tady u přes tři roky starého článku, který už stejně nikdo nečte.

15 Andy Andy | E-mail | 29. června 2015 v 10:20 | Reagovat

Ja ho čtu! Cely blog. A jak rada .D.) narazila jsem na nej pred par dny. Mam take přítele VN a vždy jsem strasne rada, kdyz narazím take na takovy par. Mas supr blog .)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
PROSÍM, do komentářů piště pouze to, co souvisí s daným článkem!
Odpovědi ke komentářím na vašem blogu pište na váš blog přímo k tomu komentáři nebo mi poštele email.
-
Neupozorňujte na sebe reklamami! Na blogy autorů smysluplných komentářů se vždy dívám.
Blogy nespřáteluji, do oblíbených dávám ty, které se mě něčím zaujaly, které se mi líbí a na které opravdu ráda chodím.
-
Budu ráda, když budete komentovat, jen tak se dozvím, co se vám líbí a co ne.
Klidně pište i ke starším článkům, já si to všechno ráda pročtu.



©2011-2015